Grant loaf

sobota, 24 października 2009

Grant loaf

Bardzo szybki do przygotowania i niewymagający wielkiej atencji chlebek razowy. Wciąż nie mam zakwasu, dlatego to kolejna propozycja na chleb na drożdżach. Bardzo smaczny, a urósł wręcz idealnie - do równiutko do wysokości foremki i ani milimetra wyżej. Przepis znaleziony u Arabeski.

Składniki na 1 bochenek

450 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży suszonych (dałam 14 g świeżych)
400 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru muscovado (dałam brązowy)

Drożdże kruszymy w miseczce, zalewamy 1/4 szklanki wody, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Makę przesiewamy z solą do dużej miski. Robimy dołek i wlewamy do niego wyrośnięte drożdże oraz resztę wody. Mieszamy przez około 1 minutę, a następnie przekładamy do dobrze wysmarowanej tłuszczem keksówki. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę.

Po wierzchu posypujemy pestkami słonecznika i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy przez 35-40 minut.

2 komentarze

  1. miałam raz swój zakwas,
    ale nie polubiłam pieczenie chlebów z jego użyciem
    taki na drożdżach, w dodatku razowy
    i tak pięknie sfotografowany
    bardzo zachęcający (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Asieju, ja marzę o zakwasie, bo mam tyle cudnych przepisów z jego użyciem, że aż mi przykro, że go jeszcze nie mam:)
    Ale dziad nie chciał współpracować. Spróbuję raz jeszcze wkrótce. Ale przyznam że ten drożdżowy razowiec całkiem przyjemny.
    Ściskam!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!