Drożdżówki fantazyjne

sobota, 24 października 2009

Drożdżówki fantazyjne

Piękne te drożdżówki. Ciasto przyjemnie mieciutkie i delikatne. A w środku nadzienie, które może być dowolne - serek, budyń marmolada, krem czekoladowy czy duszone jabłka. Pyszota. Podaję za Hazo.

Składniki na 15 dużych drożdżówek

500 g mąki pszennej
2 1/2 łyżeczki suchych drożdży (dałam 24 g świeżych)
70 g cukru
260 g mleka
1 średnie jajko
50 g masła
1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
500 g serka waniliowego

Wszystkie składniki z wyjątkiem masła wyrabiamy robotem kuchennym. Masło dodajemy, gdy ciasto odstawać będzie od ścianek miski, dokładnie mieszamy całość. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Wyrośniete ciasto wykładamy na blat posypany mąką, odgazowujemy, skłądamy ciasto 3-4 razy. Formujemy kulę i odkładamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 15 części, z których formujemy kulki i zostawiamy je pod przykryciem na następne 25 minut.
Każdą kulkę wałkujemy na placek wielkości 10 x 14 cm. (Ja zrobiłam ciasto z połowy składników, powstało mi 12 kulek ciasta i każdą kulkę dzieliłam na 2 i tak miałam 24 mniejsze bułeczki, idealne na dwa kęsy).
W górnej części (zostawiając kilka milimetrów brzegu) rozsmarowujemy nadzienie, natomiast dolną nacinamy w paski, by przypominały one grzebień.

Górną połowę placka zawijamy, by w środku znajdowało się nadzienie, dobrze dociskamy. Obwijamy część z nadzieniem "zębami" grzebienia, żeby bułka trzymała kształt.

Tak uformowane bułeczki zostawiamy przykryte na około 45 minut, żeby podrosły. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Tuż przed pieczeniem smarujemy każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 15 minut i studzimy na kratce.

1 komentarz

  1. Rzeczywiście piękne, trudno się nie zgodzić ;) I to serowe nadzienie...

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!