Bułki z cebulką

wtorek, 13 października 2009

Bułki z cebulką

Jako że jestem dobrą siostrą, a brat teraz wstaje bardzo wcześnie do pracy i przydałyby mu się kanapki, postanowiłam upiec mu coś na drugie śniadanie. W oko wpadły mi bułki z cebulką i bez chwili wahania złapałam za torebkę z mąką i zaczęłam wypieki.

Składniki na 20 bułeczek

pół szklanki letniego mleka
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
3 łyżki roztopionego masła
1,5 szklanki letniej wody
24 g świeżych drożdży
3 średnie drobniutko pokrojone i podsmażone cebule
5,5 szklanki mąki pszennej

Z drożdży przygotowujemy zaczyn, dodając do nich 2 łyżki ciepłego mleka oraz łyżkę cukru. Mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Dodajemy do mąki zaczyn, a następnie sól, masło, wodę i resztę mleka oraz cebulkę. Całość mieszamy, wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy przykryte na godzinę do rośnięcia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 20 części, formujemy z nich płaskie bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przed wstawieniem bułek do piekarnika, nacinamy wierzch, możemy również posmarować je roztrzepanym jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Pieczemy 20-25 minut i studzimy na kratce.

2 komentarze

  1. Śniadanko marzenie, gdybym ja miała taką zdolną siostrę :) Siostrę mam , ale zdolną trochę inaczej :))

    OdpowiedzUsuń
  2. hehe, Szarlotku, obstawiam, że Twoja siostra musi być dobra w czymś innym, skoro gotowaniem zajęłaś się Ty:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!