Tarta z kurkami

poniedziałek, 7 września 2009

Tarta z kurkami

Dostałam niedawno zupełnie niespodziewany prezent - dziewczyna mojego brata przyniosła dla mnie cały koszyczek kurek. Moja radość była wielka:) Postanowiłam wykorzystać je do tarty i znalazłam idealny przepis, ale gdy już zaczęłam pichcić, strona nie chciała mi się wczytać (zawsze jak buszuje z kuchni mam ze sobą laptopa). Szybko wyszperałam inną wersję, chyba równie smaczną. Przepis na ciasto jest moje, farsz to kolejny przepis od Liski, która jest moją kulinarną mistrzynią:)


Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm

Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1/2 łyżeczki soli
2-3 łyżki wody

Składniki na farsz:
2 łyżki masła
1 czerwona cebula
300 g kurek
150 ml śmietany kremówki
100 ml gęstej śmietany
1 jajko
żółtko
sól i pieprz

Wyrabiamy kruche ciasto - mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Zagniatamy ciasto ręcznie lub przy użyciu miksera, dodajac stopniowo wodę. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, wyrabiamy, by trochę się ociepliło. Wykładamy dół tortownicy papierem do pieczenia i wałkujemy z ciasta koło o średnicy większej niż średnica blaszki - nadmiarem ciasta wylepiamy brzegi. Spód nakłuwamy widelcem, kładziemy na niego arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy suchą fasolą. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut, a następnie zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy kolejne 5-10 minut, aż ciasto się zezłoci. Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 170 stopni.

Na patelni topimy masło i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy 4-5 minut, aż zmięknie. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone kurki, aż cały sos odparuje - 5-7 minut. Przekładamy do salatarki do wystygnięcia.


Śmietanę, jajko i żółtko ubijamy, dodajemy sól i pieprz. Na wystudzone ciasto wykładamy kurki z cebulką i zalewamy masą śmietanową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut, aż masa się zetnie i zrumieni.

3 komentarze

  1. Też bym się cieszyła z takiego prezentu :) Wspaniała tarta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarka z kurkami. Mniam mniam. To musi być przepyszne. Gdyby tylko chciało mi się stać godzinami nad zlewem i dokładnie myć kurki z całego piachu skrywanego pod kapelusikami to na pewno bym taką tartę upiekła :-) Ale, z powodu mojego lenistwa mogę co najwyżej na Twoich zdjęciach pooglądać.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu, dziękuję.

    Jo, czasem warto się pomęczyć dla efektu końcowego:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!