Chleb z orzechami włoskimi

piątek, 4 września 2009

Chleb z orzechami włoskimi

Zdopingowana udanym wypiekiem chleba z suszonymi pomidorami z blogu Liski postanowiłam pójść za ciosem. Wybrałam tym razem łatwy chleb z orzechami włoskimi. Bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. A efekt... chlebek jest przepyszny, pełno w nim orzechów. Rozpływa się w ustach. Najlepszy z serkiem czosnkowym.

Składniki na duży bochenek

350 g mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej lub graham)
150 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
15 g świeżych drożdży
40 g miękkiego masła
60 ml oleju z orzechów włoskich lub oliwy
300 ml wody
120 g drobno pokrojonych orzechów włoskich

Wszystkie składniki oprócz orzechów wrzucamy do miski i rękoma lub mikserem wyrabiamy ciasto przez 4 minuty. Przekładamy na wysypaną mąką stolnicę i przez kolejne 5 minut wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przekładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i ¼ porcji orzechów, lekko zagniatamy. Gdy ciasto pochłonie wszystkie orzechy, podsypujemy kolejną porcję, również wyrabiamy. I tak aż wszystkie orzechy znajdą się w cieście. Formujemy bochenek lub kulę, i obsypujemy mąką, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy 25-30 minut. Studzimy na kratce.

7 komentarzy

  1. ale ma dłuuugie kromki

    cieszę się, że i Tobie spodobało się przygotowywanie domowego pieczywa
    potrafi wciągnąc i zaczarowac :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj spodobało, bo wreszcie mi zaczęły wychodzić zjadliwe te chleby a nie jak wczesniej niewyrośnięte kamienie:) I chyba wreszcie się przełamię i zrobię zakwas:)
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sliczny chlebek. Moje nie wychodza jeszcze tak dobrze :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. ostatnio wzięłam się za pieczenie chleba, więc Twój przepis zwrócił mą uwagę ;-) Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Maju, to chyba mój piąty chleb, i drugi, który się udał. I jest bardzo smaczny:)
    Pozdrawiam ciepło!


    Paulinko, polecam ten przepis, chlebek pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Korniku ale długaśne kromki, swietne

    OdpowiedzUsuń
  7. ja nie wiem czy to dobrze że one takie są, tzn. mi się podobaja, ale może chlebek powinien byc bardziej do góry niż na boki;)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!