Bagietka z rodzynkami i orzechami

środa, 30 września 2009

Bagietka z rodzynkami i orzechami

Tego posta piszę z Belgii, z Leuven dokładnie rzecz biorąc. Nie miałam wczoraj chwili wolnego, pieczenie, zakupy, stanie w korku na lotnisku, dlatego piszę z opóźnieniem. Jestem tu z wizytą u koleżanki, która wyjechała na Erasmusa. Siedzę sobie w jej malutkim pokoiku i skrobię. Obok mnie walizkowa bagietka. Nadchrupana:) przepis Bajaderki.

Składniki na 2 bagietki

250 ml ciepłej wody
12 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
2 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki rodzynków
3/4 szklanki orzechów

Drożdże, cukier i wodę dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Następnie wsypujemy 1 szklankę do dużej miski, dodajemy zaczyn, sól rodzynki i orzechy. Mieszamy, aż masa będzie gładka. Dosypujemy resztę mąki i mieszamy, do momentu, aż cała mąka zostanie wchłonięta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy miskę w ciepłe miejsce do rośnięcia.

Po około godzinie formujemy 2 bułki, rolując je na lekko oprószonym mąką blacie. W czasie gdy piekarnik będzie się nagrzewał (do 260 stopni) bułeczki jeszcze sobie wyrosną, odstawiamy je więc ułożone na papierze do pieczenia na blasze w ciepłe miejsce.

Rozgrzany piekarnik spryskujemy wodą, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy bagietki, aż się przyrumienią, 25-30 minut. Studzimy na kratce.

3 komentarze

  1. Niezłe te bagietki ! I teraz bedę miała dylemat piec czy nie piec ..oto jest pytanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bagietka prezentuje sie pysznie, jak chyba wszystkie przepisy Bajaderki ;)
    Milej wizyty w Belgii zycze!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotku, pewnie, że piec;)

    Beatko, nie tylko prezentuje, ale i smakuje pysznie:)
    Dziękuję, właśnie wróciłam;)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!